fbpx

6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. | info@cedrusfitness.hu | H-P: 06:00-22:00 Szo-V: 8:00-20:00 Telefon: +36-70-000-2122

5+2 ok, hogy miért fogyassz sütőtököt

Még javában az őszben vagyunk, és ez tudod, mit jelent még? Hogy a sütőtök szezonjának is a kellős közepén állunk!

Amellett, hogy edzőterembe jársz, akár személyi edzőhöz, akár csoportos órára, nagyon fontos, hogy a táplálkozásod is helyes legyen! Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen jótékony hatásai vannak az ősz és tél legdivatosabb zöldségének – a sütőtöknek!

1.TÁPANYAG ÉS VITAMIN – ELENGEDHETETLEN ERŐFORRÁS!

A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony.

2.ANTIOXIDÁNS TARTALMA AZ EGEKIG ÉR

A sütőtökben alfa vagy béta-karotin antioxidánsok találhatók. Jó-jó, de mire jók ezek?

Az antioxidáns, azaz méregtelenítő anyagok semlegesítik a szervezetben a szabad gyököket. A szabad gyökök feladata, hogy elpusztítsák a baktériumokat, ám ha sok van belőlük, akkor betegségeket okozhatnak. A tökben lévő antioxidánsok azonban semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. A magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. 

3.JAVÍTJA A LÁTÁST

A kor előrehaladtával romolhat a látás. Azonban vannak olyan ételek, amelyek csökkenthetik a látásvesztés kockázatát – a sütőtök is ilyen. A béta-karotin, amelyet fentebb már említettünk az A-vitamin provitaminja, a szem védelmének legfontosabb vitaminja.

4.SEGÍTI A FOGYÁST

Annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma. Egy csésze főtt tök kb 50 kalóriát tartalmaz, a 94 %-a pedig víz, emiatt többet ehetünk belőle, mint más szénhirdátforrásokból, például a rizsből, burgonyából. Nagyon jó rostforrás, ezáltal jobban eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet.

5.JAVÍTJA A SZÍVMŰKÖDÉST

A szív egészségének javulásához is hozzájárul a magas kálium, C-vitamin és rosttartalmának köszönhetően. Magas antioxidáns tartalma védi az érrendszert, és a rossz koleszterintől is megóv.

6. HÓNAPOKIG ELÁLL

Akár feldarabolva, akár pürésítve fagyasztod le, a sütőtök 3-4 hónapig eláll a mélyhűtőben. A feldaraboltat kiolvasztás nélkül elkezdheted sütni. A pürét is csak addig pihentesd szobahőmérsékleten, amíg magától az edénybe csusszan a csomagolásából. 

7. MÉG A MAGJÁT IS FELHASZNÁLHATOD!

A héjából kiszabadított szárított tökmagot szórd egy száraz, tapadásmentes serpenyőbe. Közepes tűzön kezdd el melegíteni, és közben folyamatosan kevergesd fakanállal 3-4 percig, hogy egyenletesen pörkölődjön. Amint megérzed az illatát, kapd le a tűzről és öntsd ki tálba, vagy a még forró serpenyőben keverd össze pl. tengeri sóval, paprikával, esetleg karamellizáld fahéjas cukorral. A pirított tökmag egészséges nassolnivaló, kitűnő pestóba, müzlihez és granolához, továbbá sütési hozzávalóként (pl. kenyérhez, pogácsához) vagy saláták és krémlevesek gazdagítására, díszítésére.

Share on facebook
Share on email