fbpx

6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. | info@cedrusfitness.hu | H-P: 06:00-22:00 Szo-V: 8:00-20:00 Telefon: +36-70-000-2122

C-vitamin – A mindennapok elengedhetetlen eleme

Készítsd fel az immunrendszered az ősszel, hogy télre bomba biztos legyen!

Most, hogy vége a nyárnak, nem süt már annyit a nap és jönnek a hűvös szellők, el kell kezdenünk jobban figyelni magunkra. Ennek a lehető legjobb módja, ha a mindennapjainkba nem csupán a mozgást és edzéseket illesztjük be, hanem rendszeressé tesszük a vitaminok fogyasztását.

Ebben az írásban a C-vitamin fontosságáról, szedésének módjáról és ajánlott napi bevitelről olvashatsz. Kezdjünk is bele!

Induljunk a legelejéről – mi is a C-vitamin?

A C-vitamin egy vízben oldódó, könnyen felszívódó aszkorbinsav, amelyet Szent-Györgyi Albert fedezett fel az 1930-as évek elején. Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti az inak és csontok fejlődését, a fertőzések elleni védelemben vesz részt.

Adagolás

A WHO ajánlásával a napi ajánlott bevitel 65-90 mg/nap.

Azonban nagyon nehéz lenne túladagolni magunkat C-vitaminnal, sőt, szinte lehetetlen. 3000 mg C-vitamin az a maximális mennyiség, ami egyszerre felszívódhat az emberi szervezetben. Amire nincs szüksége a szervezetednek, azt kiüríti. A javasolt napi bevitel minimum 500 mg naponta, de ez akár 3000 mg is lehet.

Betegség esetén

Amikor betegek vagyunk, határozottan meggyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát vitaminok bevitelével. Ide tartozik a C-vitamin is.

Fogyasszuk kúraszerűen naponta magasabb mennyiséget, azonban ezt mindenképp támogassuk meg növényi kivonatokkal, hogy a felszívódást elősegítsük. Szent-Györgyi Albert szerint a C-vitaminnak minden háztartásban kilogrammos kiszerelésben kellene jelen lennie. Ő maga is élete végéig napi 8000 mg aszkorbinsavat vitt be a szervezetébe. A könnyebb, gyorsabb és intenzívebb felszívódás érdekében fogyasszunk mellé tőzegáfonya, szőlőmag kivonatot, vagy tulajdonképpen bármilyen bioflavonoid kivonatot.