fbpx

6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. | info@cedrusfitness.hu | H-P: 06:00-22:00 Szo-V: 8:00-20:00 Telefon: +36-70-000-2122

Gyógytorna, sportrehabilitáció

MI A SPORTREHABILITÁCIÓ?

A sportsérüléseket követően orvos, gyógytornász, edző és a sportoló összehangolt munkája a korábbi állapot és a maximális teljesítmény elérése érdekében. A diagnózis felállítása után a sérülés jellegétől és súlyosságától függően határozzuk meg a rehabilitáció útját. Amennyiben műtéti beavatkozásra nincs szükség, akkor úgynevezett konzervatív kezelés kezdődik meg gyógytornász és edző vezetésével a sérülést megelőző állapot eléréséhez. Ha műtéti indikáció lép fel, úgy a klinikai akut ellátás után szintén gyógytornászra van szükség a maximális teljesítmény eléréséig.

MILYEN SÉRÜLÉSEKET KÜLÖNBÖZTETÜNK MEG?

Sportsérülés minden olyan kóros elváltozás, ami a sportolás folyamán keletkezik, meggátolja a sporttevékenységet. A sportsérülések lehetnek akut vagy fáradásos sérülések. Míg előbbi hirtelen, nagy erőbehatásra történik, úgy a másik sorozatok mikrotraumák hatására alakul ki. Ennek oka leggyakrabban az egyoldalú sportmozgás által jelentkező az izomerő-egyensúlytalanságból származó túlterhelés.

A LEGGYAKORIBB AKUT SÉRÜLÉSEK:
  • zúzódás
  • rándulás
  • ficam
  • szakadás (szalag, ín, izomrost)
  • csonttörés.

 

A leggyakoribb fáradásos sérülések

  • gyulladások (ín, ínhüvely, izom, csonthártya, nyáktömlő)
  • a csontok fáradásos törései;
  • porckárosodások (meniscus);
  • ízületi kopások

 

A SPORTREHABILITÁCIÓ JELENTŐSÉGE

A nem vagy nem megfelelően kezelt sportsérülések krónikussá válhatnak, melyek maradandó elváltozásokat okozhatnak. Komoly kockázati tényezőt jelent még az újrasérülés, mely tovább halaszthatja a sportba történő visszatérés időpontját. A rehabilitációnak közvetlenül a sérülés bekövetkeztének pillanata után meg kell kezdődnie.

E folyamat sikeres koordinálásában segítenek gyógytornász-személyi edzőink.

 

Gyógytorna kiegészítés:

A fizioterápia, azaz a gyógytorna évtizedek óta sikeres gyógyító eljárás a társadalmat érintő számos betegség, elváltozás esetén. Gyógytornával jelentős eredmények érhetők el reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és belgyógyászati kórképeknél valamint az egyes műtétek utáni rehabilitációban. Segít a magas vérnyomás valamint a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében, felkészíti a kismamákat a szülésre, megőrzi kondíciójukat a szülés után. Hosszú távon a fizioterápia a leghatékonyabb kezelési mód az ülő életmódból eredő gerincbántalmak, ízületi kopások, a gerincsérv, a lúdtalp, a csontritkulás, a gerincferdülés és egyéb veleszületett vagy szerzett mozgásszervi kórképek esetén.

A gyógytorna ugyanakkor nem csak az előbb soroltakban lehet hasznos. A személyi edzést megkezdők gyakran nincsenek tudatában testük bizonyos eltéréseivel, egyensúlytalanságaival, melyek panaszt csak bizonyos idő elteltével okozhatnak. Egy szakképzett gyógytornász alapos vizsgálata során ezek a problémák kiderülhetnek, így a jövőbeni esetleges komolyabb problémák kialakulását megelőzhetjük. A személyi edzés kombinálva a fizioterápia módszereivel a vendég testének olyan szintű fejlesztését ígéri, mely különös figyelmet fordít az egyén által akár nem is ismert problémás területekre.

A gyógytorna alkalmazásával lehetőség van személyre szabott gyakorlatsor kidolgozására, ezzel segítve vendégünk mihamarabbi visszatérését a hétköznapi életébe. Az egészségi állapot visszanyerése után személyi edzés keretében tudjuk folytatni a korábban megkezdett közös munkát a további célok elérése érdekében.