fbpx

6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. | info@cedrusfitness.hu | H-P: 06:00-22:00 Szo-V: 8:00-20:00 Telefon: +36-70-000-2122

Kávé vagy tea?

Milyen formában a legjobb bevinni szervezetünkbe, pontosabban fekete teával vagy kávéval? Erről olvashatsz ebben az írásban.

Nehezen indul a nap, még nem nyílt ki a szemed se teljesen: az egyetlen erőforrás: koffein – na de kávét vagy teát igyak? Nézzük meg először, hogy mennyi koffein van egy kávéban és egy csésze teában.

Egy csésze tea koffeintartalma 50-75 mg koffein között mozog, míg a kávéé 100 mg. Ha tehát a fentebb említett nehéz reggeled töltöd, akkor egy csésze kávét ajánlunk, vagy két csésze fekete teát.

Ahogy már korábban írtunk róla, a koffein az emlékezési zavarok kialakulását előzheti meg, ide tartozik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.

A tea kortyolgatása akár a fogszuvasodás és a reuma kialakulásának megelőzését is eredményezheti (hosszú távú hatás) úgy, hogy a koffein mennyisége aligha kevesebb, mint egy csésze kávé. Tehát napi két csésze teával energiánk is lesz és jótékony hatásai is működésbe lépnek, mint az emlékezeti zavarok prevenciója.

Nem teszem fel a kérdést, hogy melyik az egészségesebb, mert nem tudok rá érdemi választ adni. Azonban le tudom írni a két ital alkotóelemeit és hatásait.

Amíg a kávé káliumban, niacinban és magnéziumban gazdag – csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, addig a fekete tea antioxidánsokban gazdag – csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és a száj egészségét. Mind a kávéra, mind a teára igaz, hogy csökkentik a Parkinson és Alzheimer-kór kialakulását.

Mind a két koffein beviteli forrásnak megvannak a jótékony tulajdonságai, amely mellettük szólnak.

De akkor most melyiket válasszam?

Egy pörgős reggelen, ami jól indul és csak egy kis plusz energiára van szükséged, vagy csak a rutin, hogy iszogatsz valamit, akkor igyál egy csésze teát.

Egy nehéz és döcögősen induló reggelen, amikor jobban szükséged van az energialöketre, akkor igyál egy csésze kávét.