Milyen formában a legjobb bevinni szervezetünkbe, pontosabban fekete teával vagy kávéval? Erről olvashatsz ebben az írásban.
Nehezen indul a nap, még nem nyílt ki a szemed se teljesen: az egyetlen erőforrás: koffein – na de kávét vagy teát igyak? Nézzük meg először, hogy mennyi koffein van egy kávéban és egy csésze teában.
Egy csésze tea koffeintartalma 50-75 mg koffein között mozog, míg a kávéé 100 mg. Ha tehát a fentebb említett nehéz reggeled töltöd, akkor egy csésze kávét ajánlunk, vagy két csésze fekete teát.
Ahogy már korábban írtunk róla, a koffein az emlékezési zavarok kialakulását előzheti meg, ide tartozik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.
A tea kortyolgatása akár a fogszuvasodás és a reuma kialakulásának megelőzését is eredményezheti (hosszú távú hatás) úgy, hogy a koffein mennyisége aligha kevesebb, mint egy csésze kávé. Tehát napi két csésze teával energiánk is lesz és jótékony hatásai is működésbe lépnek, mint az emlékezeti zavarok prevenciója.
Nem teszem fel a kérdést, hogy melyik az egészségesebb, mert nem tudok rá érdemi választ adni. Azonban le tudom írni a két ital alkotóelemeit és hatásait.
Amíg a kávé káliumban, niacinban és magnéziumban gazdag – csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, addig a fekete tea antioxidánsokban gazdag – csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és a száj egészségét. Mind a kávéra, mind a teára igaz, hogy csökkentik a Parkinson és Alzheimer-kór kialakulását.
Mind a két koffein beviteli forrásnak megvannak a jótékony tulajdonságai, amely mellettük szólnak.
De akkor most melyiket válasszam?
Egy pörgős reggelen, ami jól indul és csak egy kis plusz energiára van szükséged, vagy csak a rutin, hogy iszogatsz valamit, akkor igyál egy csésze teát.
Egy nehéz és döcögősen induló reggelen, amikor jobban szükséged van az energialöketre, akkor igyál egy csésze kávét.