fbpx

6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. | info@cedrusfitness.hu | H-P: 06:00-22:00 Szo-V: 8:00-20:00 Telefon: +36-70-000-2122

Kávé vagy tea?

Milyen formában a legjobb bevinni szervezetünkbe, pontosabban fekete teával vagy kávéval? Erről olvashatsz ebben az írásban.

Nehezen indul a nap, még nem nyílt ki a szemed se teljesen: az egyetlen erőforrás: koffein – na de kávét vagy teát igyak? Nézzük meg először, hogy mennyi koffein van egy kávéban és egy csésze teában.

Egy csésze tea koffeintartalma 50-75 mg koffein között mozog, míg a kávéé 100 mg. Ha tehát a fentebb említett nehéz reggeled töltöd, akkor egy csésze kávét ajánlunk, vagy két csésze fekete teát.

Ahogy már korábban írtunk róla, a koffein az emlékezési zavarok kialakulását előzheti meg, ide tartozik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.

A tea kortyolgatása akár a fogszuvasodás és a reuma kialakulásának megelőzését is eredményezheti (hosszú távú hatás) úgy, hogy a koffein mennyisége aligha kevesebb, mint egy csésze kávé. Tehát napi két csésze teával energiánk is lesz és jótékony hatásai is működésbe lépnek, mint az emlékezeti zavarok prevenciója.

Nem teszem fel a kérdést, hogy melyik az egészségesebb, mert nem tudok rá érdemi választ adni. Azonban le tudom írni a két ital alkotóelemeit és hatásait.

Amíg a kávé káliumban, niacinban és magnéziumban gazdag – csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, addig a fekete tea antioxidánsokban gazdag – csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és a száj egészségét. Mind a kávéra, mind a teára igaz, hogy csökkentik a Parkinson és Alzheimer-kór kialakulását.

Mind a két koffein beviteli forrásnak megvannak a jótékony tulajdonságai, amely mellettük szólnak.

De akkor most melyiket válasszam?

Egy pörgős reggelen, ami jól indul és csak egy kis plusz energiára van szükséged, vagy csak a rutin, hogy iszogatsz valamit, akkor igyál egy csésze teát.

Egy nehéz és döcögősen induló reggelen, amikor jobban szükséged van az energialöketre, akkor igyál egy csésze kávét.

Share on facebook
Share on email